browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Good morning Vietnam

Posted by on 2003-07-04

Vi har nu anlänt till Vietnam, men återkommer till det längre ner…

Var andra hela dag i Sihanokville regnade nästan bort. Det regnade från morgon till kväll, med bara några korta uppehåll. Denna tisdag hyrde vi varsin motorcykel med chafför/guide och åkte pa utflykt och såg omgivningarna runt Sihanokville. Vi åkte till en nationalpark och efter att ha åkt i djungeln ett bra tag kom vi fram till en alldeles övergiven sandstrand. Hade vädret varit bättre hade det varit underbart att stanna en stund och bada där, men vi stannade bara en liten stund och åkte sedan vidare till ett vattenfall, en fiskeby och en utkiksplats over staden. Det var en bra resa där vi fick en bra inblick i både i staden Sihanokville och i den Kambodjanska kulturen. Återigen möttes vi av glada människor med massor av livsglädje i byarna, men med mycket fattigdom och elände.

Kambodja är ett land som håller pa att bli en ”demokrati”, men under var utflykt fick vi åter bevis pa att det ar en lång väg kvar dit. Var guide berättade om urusla arbetsförhållanden, korrumption och miljöförstörelse. Han berättade också att man inte får tala illa om kungen eller om premiärministern utan att riskera arrestering. Vi har även hört rapporter om tortyr i fängelserna.

Efter att ha legat på stranden i onsdags förmiddag tog vi efter lunch bussen upp till Phnom Penh, och åkte i torsdags vidare till Ho Chi Minh City (Saigon). Det var en skumpig åttatimmarsresa på vägar som bitvis såg ut som leråkrar. Den som klagar pa vägarna i Sverige vet inte vad den talar om… När vi kom över gränsen till Vietnam blev vägarna dock betydligt bättre och resan gick den sista biten smidigt.

I Vietnam är allt mycket mer välordnat än i Kambodja. Här i Ho Chi Minh City finns allt som vilken annan storstad som helst kan erbjuda. Det finns massor med affärer, barer och caféer. Gatorna har beläggning(!) och det finns belysning på natten. Trafiken är helt vansinnig, med bilar, motorcyklar och cyklar som åker hur som helst. Även om det här finns övergångsställen är det ett helt äventyr att ta sig över gatan. I morse åkte vi motorcykeltaxi och i denna trafik trodde vi att vi skulle dö. Men man kanske vänjer sig?

<img class="alignnone size-medium wp-image-602" alt="Asien2003-120" src="http://familjenmattsson .nu/wp-content/uploads/2003/07/Asien2003-120-300×225.jpg” width=”300″ height=”225″ srcset=”http://familjenmattsson.nu/wp-content/uploads/2003/07/Asien2003-120-300×225.jpg 300w, http://familjenmattsson.nu/wp-content/uploads/2003/07/Asien2003-120.jpg 1024w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />

Vi har idag gått runt i staden och sett några kända byggnader så som teatern och den oansenliga byggnaden där Folkkommitten har sitt högkvarter. Vi har även strosat i Cong Vien Van Hoa Park och på en marknad. Dessutom har vi hunnit med att gå på Museum of Chinese and American War Crimes, numera omdöpt till War Remnants Museum för att blidka de amerikanska turisterna. Hemska bilder på krigets offer. Där fanns också en svensk FNL-fana uppsatt på väggen.

Till skillnad fran Kambodja där dollar var den mest gångbara valutan får man har växla till sig Dong. Man blir dessutom miljonär eftersom varje dollar är värd ungefär 15000 Dong.

Hälsningar från två svettiga miljonärer,

T och P

Comments are closed.