browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Beach!

Posted by on 2003-06-30

Phnom Penh består av flera stora fina boulevarder, men de flesta andra gator är utan beläggning, folk åker på motorcyklar, inga skyskrapor, fattigt, smutsigt. Gatubarn och tiggare. Ändå vacker på nåt sätt.

I Phnom Penh, liksom i övriga Kambodja, är det vanligaste transportmedlet motorcykeltaxi – eller ”moto”. Chaufförerna är desperata efter kunder pga lågsäsongen. På fem minuters promenad får man säkert 10-15 förfrågningar. Det blir i längden rätt påfrestande. Om man sätter sig pa en populär restaurang eller pub väntar minst 5-10 stycken utanför.

I lördags var vi på Toul Sleng-museet, ett gammalt fängelse där Roda Khmererna torterade sina politiska fångar. Senare åkte vi till ”Killing Fields” där massgravarna efter samma fångar fanns. I en ganska makaber byggnad finns skallarna efter offren. Starka intryck. På väg därifrån erbjuder vår chaufför oss att åka till skjutbanan, men med tanke på vad vi just sett så kände vi oss inte sa skjutglada.

IMG_1906

På eftermiddagen promenerade vi längs floden, och besökte sen Wat Phnom, ett buddistiskt tempel.

I söndags tog vi bussen ner hit till Sihanoukville (a.k.a Snoken). Detta är inte mycket mer än en håla – speciellt nu i lågsäsong. ”Stadens” faciliteter består av ett litet centrum och några beacher utspridda runt om. Det är kanske pga de senare som vi är här. Vi trodde också att det skulle gå att åka till Vietnam direkt härifran, men det har visat sig i det närmaste omöjligt, så vi får åka tillbaka till Phnom Penh först.

IMG_1980_edited

Hursomhelst så är det väldigt skönt att bara ligga och slappa på beachen, tre minuters promenad från hotellet. Vattnet är varmt, salt och klart. Sanden är vit, finkornig och härlig. Det är lungt på stranden förutom några försäljare som springer omkring och säljer frukt, chips och andra väsentligheter. Det enda läskiga ar att Pethra har sett en orm, den första vi sett i vilt tillstånd hittills.

Tobbe och Pethra

Comments are closed.